Programma rondom dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Jaarlijks vinden in Heerde diverse activiteiten plaats rondom dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Herdenking Klementbrug

Zoals gebruikelijk begon het programma van de herdenking bij de Klementbrug op donderdag 13 april om 07.00 uur ’s ochtends.

Heerder bevrijdingsfietstocht

De bevrijdingsfietstocht leidt langs allerlei plaatsen en monumenten die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. De route kunt u vanaf 25 april afhalen bij (onder meer) Villa Jacoba, campings, supermarkten, de VVV, bibliotheek en het gemeentekantoor in onze gemeente. Daarnaast kunt u de route downloaden van de website. De tocht is uitgezet door het Comité 4 en 5 mei Heerde.

Expositie

Tot 10 mei is bij de Heerder Historische Vereniging, tijdens openingstijden, de expositie  ‘Onze jongens in Nederlands-Indië’ te zien. Deze tentoonstelling is ingericht onder begeleiding van het Comité 4 en 5 mei Heerde rondom het thema Herdenken en Vrijheid.

Donderdag 4 mei, dodenherdenking

Het programma voor de dodenherdenking op 4 mei is als volgt:

  • 16.00 uur   Herdenking op de begraafplaats in Wapenveld
  • 18.15 uur   Herdenking op de begraafplaats in Heerde, gevolgd door een stille tocht
  • 19.00 uur   Herdenkingssamenkomst van de gezamenlijke kerken in de Johanneskerk in Heerde
  • 19.45 uur   Herdenking bij het monument bij het raadhuis, met om 20.00 uur twee minuten stilte

De herdenking bij het monument is aangepast, waarmee het beter aansluit bij de landelijke herdenking op de Dam in Amsterdam.

Vanaf 19.45 uur speelt het muziekkorps Koraalmuziek. Vóór de twee minuten stilte legt het college van Heerde een krans. Na de twee minuten stilte volgt de voordracht van een gedicht, de toespraak van de burgemeester en worden de overige kransen gelegd en kunt u uw bloemen leggen.

Vrijdag 5 mei, Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag wordt `s morgens het bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen en daarna ontvangen door burgemeester Pijnenburg. Aansluitend wordt de vuurschaal aangestoken.