Jeugdjournaal getuige van Nieuwjaarsvegen in Heerde

Zo’n 22 kinderen en 15 volwassenen aan De Pagenberg gaven gehoor aan de oproep om op Nieuwjaarsdag samen met de buren het vuurwerkafval op te vegen.

Wethouder Van Dijk reikte bezems uit aan de vrijwilligers. Als klap op de vuurpijl werd dit spontane initiatief gefilmd door het Jeugdjournaal.

Wethouder Van Dijk begon met iedereen een heel gelukkig, gezond en goed nieuwjaar toe te wensen. “En tegelijk spreek ik de wens uit voor een Mooi Schoon jaar, waarbij we de gemeente Heerde vrij houden van zwerfvuil. Want daar waar het schoon is, is het prettiger spelen, wonen en werken. Dat wil toch iedereen”.

De wethouder legde uit waarom het belangrijk is om vuurwerkafval op te ruimen. Wanneer vuurwerkafval blijft liggen wordt dat zwerfvuil. Het gaat tussen de bestrating zitten, belandt in de bosjes of in het water. Dat is slecht voor de dieren, die worden daar ziek van. En het ziet er niet mooi uit. Daarom was door het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA een oproep gedaan aan alle inwoners om op 1 januari samen het vuurwerkafval op te vegen.

Als beloning waren de aanmelders nieuwe bezems in het vooruitzicht gesteld. “En jullie buurt heeft zich als eerste spontaan aangemeld. Dat is geweldig. Jullie doen vanaf de eerste dag in het nieuwe jaar al mee om Heerde schoon te houden. En jullie doen het samen. Een goed begin!” aldus de wethouder.

Vervolgens vertelde ROVA medeweker Peter Jansen waar de buurtbewoners op moesten letten bij het opruimen van het vuurwerkafval. Na de uitleg reikte de wethouder de bezems en vuilniszakken uit aan de aanwezige kinderen en volwassenen. De kinderen stoven de buurt in om enthousiast het vuurwerkafval op te ruimen. Met gevulde zakken kwamen ze terug bij de Mooi Schoon bus.

Het opgehaalde vuurwerkafval werd eerst vochtig gemaakt en daarna in de speciale container verzameld. Ook het oude oliebollenvet werd door de vrijwilligers naar de bus gebracht en daar in een container gedeponeerd. Zo begon het nieuwe jaar aan De Pagenberg Mooi Schoon. Na afloop was er voor iedereen warme chocolademelk met een oliebol.

Het Jeugdjournaal vond dit zo’n mooi initiatief dat zij de actie kwamen filmen en uitzonden op 1 januari. Het kan worden teruggezien op Uitzending gemist. 

Wethouder Van Dijk wenst de kinderen een heel gelukkig, gezond en goed nieuwjaar.

Uitgelicht