Column van burgemeester Inez Pijnenburg

Maandelijks een column van een lid van het college van B&W. Deze maand van burgemeester Inez Pijnenburg, met de titel 'Vertel uw eigen verhaal over duurzaamheid!'

Er is tegenwoordig geen journaal of krant waarin het niet gaat over duurzaamheid. Het is een veelbesproken onderwerp, waar de meningen over verschillen. Zo was recent in het nieuws dat de maatregelen uit het klimaatakkoord van Parijs maar een heel klein beetje helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar de meeste mensen zijn van mening dat we er alles aan moeten doen om de aarde te bewaren voor de volgende generaties. Zo ook uw college.

De raad heeft die uitdaging opgepakt en is er mee aan het werk gegaan. Zo hebben ze u, als inwoner van Heerde, uitgenodigd voor een aantal zeer geslaagde klimaatdiscussies, met als fantastisch resultaat de oprichting van een Heerder energiecoöperatie.

Jaren geleden was ik nog enigszins terughoudend als het ging om duurzaamheidsmaatregelen. Maar sinds ik in Heerde ben komen wonen, is er veel veranderd. Zo hebben wij bij de bouw van ons huis ingezet op energiezuinig en duurzaam. Een jaar of twee geleden hebben we zonnepanelen op ons dak laten leggen. Sinds dag één dat ze er liggen ben ik er blij mee. Het is een sport geworden om te zien hoeveel kWh wij iedere dag weer opwekken en hoeveel euro’s het ons bespaart. Onze energierekening is met zeker 60% omlaag gegaan! Een mooi voordeel én ik draag daadwerkelijk bij aan een betere wereld.

Maar hoe duurzaam bent u? Heeft u zelf ervaringen die u wilt delen, of goede suggesties? Dan horen we het graag. U kunt uw verhaal in ongeveer 200 woorden bij ons aanleveren via duurzaam@heerde.nl. Het kan dan zijn dat we úw verhaal plaatsen op de gemeentepagina en/of op onze Facebookpagina!