Startschot Zwerfafvalbrigade Vorchten

Even leken regen en wind het plezier te bederven, maar toen afgelopen zaterdag de Zwerfafvalbrigade in Vorchten voor het eerst van start ging, was het droog.

Bewoner Adrie Hottinga had zo’n vijftien dorpsgenoten gemobiliseerd voor het project van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) om zwerfafval in de eigen omgeving op te ruimen.

In de gemeente Heerde kwam dat tot stand in samenwerking met ROVA, die niet alleen verantwoordelijk is voor de verwerking van afval, maar net als SLG een mooie en schone omgeving wil bewerkstelligen.

Wethouder van Dijk prees bij het startschot van de Zwerfafvalbrigade Vorchten de inzet van de dorpsbewoners: ‘Zo wordt de omgeving weer schoon en breng je bij anderen een gedragsverandering op gang, zodat er steeds minder rommel in het landschap terecht komt’. Ook bij andere gelegenheden wil de gemeente Heerde hier aandacht aan besteden.

Huisraad en jeneverflessen

Na anderhalf uur waren de deelnemers weer terug bij MFC De Verbinding, het gloednieuwe dorpshuis in Vorchten. Daar werd als beloning een bakje koffie genuttigd. Iedereen was verbaasd over de grote hoeveelheid zwerfafval die ze met elkaar hadden verzameld, van plastic verpakkingen en emmers, tot jeneverflessen, een windvaan en huisraad. ‘Ik wist niet dat er zoveel zwerfafval lag’, aldus een van de vrijwilligers.

Iedereen was het er over eens dat het een leuke en nuttige actie was. Alle vrijwilligers gingen dan ook trots op de foto met hun buitgemaakte afval. Aanleiding genoeg voor vervolgacties!

Belangstellenden die ook eens mee willen helpen, kunnen contact opnemen met contactpersoon Adrie Hottinga, via telefoonnummer 06-10915985.

Zwerfafvalbrigade Vorchten is de eerste Zwerfafvalbrigade die door het  samenwerkings-project van ROVA en SLG tot stand komt in de gemeente Heerde.