Gemeenteraadsverkiezingen in Heerde: dit moet u weten

Woensdag 21 maart kunt u stemmen. U doet dat op een kandidaat van een politieke partij in een stembureau bij u in de buurt (tussen 07.30 en 21.00 uur).

Een paar weken voor die tijd krijgt u de lijst met kandidaten thuisgestuurd. Het zijn allemaal mensen die in Heerde, Veessen, Vorchten of Wapenveld wonen. Zo kunt u rustig bekijken waar ze voor staan en wie u het beste kan vertegenwoordigen.

Om op 21 maart te stemmen, moet u de stempas meenemen die u via de post heeft gekregen, evenals een geldig ID-bewijs (ID-kaart, rijbewijs of paspoort). De gemeenteraadsverkiezingen zijn maar eens in de vier jaar, dus vergeet het niet. Veel mensen zetten het alarm van hun telefoon als geheugensteuntje.

Meeste stemmen gelden

U kunt kiezen uit een groot aantal kandidaten, verdeeld over zes partijen. Sommige partijen werken samen, zoals de ChristenUnie-SGP en D66/GroenLinks. De kandidaten die de meeste stemmen krijgen, komen in de gemeenteraad. De gemeenteraad van Heerde heeft zeventien raadsleden.

In de gemeente Heerde doen zes partijen of lijstverbindingen mee:

  • ChristenUnie-SGP
  • CDA
  • VVD
  • Gemeentebelangen Boerenpartij
  • PvdA
  • D66/GroenLinks

Luisteren naar wat de inwoners willen

De leden van de gemeenteraad vertegenwoordigen alle inwoners van de gemeente Heerde. Ze luisteren naar wat er in de gemeente speelt en wat de inwoners willen. De gemeenteraad kiest wethouders. In Heerde waren dat er de afgelopen jaren drie. Samen met de burgemeester vormen ze het dagelijks bestuur van de gemeente.

Honderden besluiten

Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad nemen per jaar honderden besluiten. Bijvoorbeeld over goede fietspaden en wegen, het ophalen van huisvuil, waar en hoeveel woningen er gebouwd mogen worden, hoeveel geld er naar de sportclubs en muziekverenigingen gaat, hoe mensen die het moeilijk hebben geholpen kunnen worden, noem maar op.

Hoeveel procent heeft gestemd?

De stembussen gaan op 21 maart om 21.00 uur dicht. De duizenden stemmen worden direct daarna met de hand geteld. In de uren daarna worden de verkiezingsuitslagen bekend. Ook wordt er gekeken hoeveel procent van de bevolking is gaan stemmen. Dit opkomstpercentage kan het beste zo hoog mogelijk zijn, dan hebben zoveel mogelijk mensen meebeslist. Dat is belangrijk in een democratie zoals de onze.

Nieuwe raad en wethouders

Via social media en de website van de gemeente kun je zien wie de nieuwe leden van de gemeenteraad worden. Twee dagen later zijn de uitslagen definitief. In de weken daarna volgen gesprekken over de wethouders. Soms komen zittende wethouders weer terug, soms komen er nieuwe wethouders.

De burgemeester staat buiten de verkiezingen. Hij wordt niet gekozen, maar benoemd door de Koning. In Heerde zet de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen de zoektocht naar een nieuwe burgemeester in gang. De huidige burgemeester, Fred de Graaf, is er tijdelijk.

Elke stem telt!

Stemmen is een kleine moeite die niet veel tijd kost. In een vrij land als Nederland vergeten we nogal eens dat op veel plaatsen in de wereld dagelijks wordt gestreden voor het stemrecht. Elke stem telt, juist bij de gemeenteraadsverkiezingen!

Meer informatie

Uitgelicht