Column wethouder Wolbert Meijer: Gewoonte

30 dagen zonder alcohol in januari was een bijzondere ervaring.

Ik had op een zaterdag een klus in de tuin gedaan op een zaterdag en dan is een biertje best lekker. We aten eens een keer bami. Zeg nou zelf: wat is bami zonder een biertje? Dan merk je dat alcohol een gewoonte kan zijn. En op zich helemaal geen verkeerde.

Tegelijk kennen we allemaal situaties waarbij de gewoonte om te drinken zo’n automatisme is, dat het gebruik negatieve effecten heeft. Concentratieproblemen, minder goed eten en slapen, sneller prikkelbaar, relatieproblemen, enzovoort, noem maar op. En onder jongeren zien we helaas dat te jong, te vaak en te veel drinken ernstige gevolgen kan hebben. Dat heeft dan weer gevolgen voor opleiding en werk.

Veel mensen drinken best veel zonder zich dat te realiseren. Daarom is ‘IkPas’ een mooie uitdaging om eens te ervaren hoe het met je eigen alcoholgebruik zit. Voor mij was het een leerzame ervaring die nogal eens tot een gesprek leidde: ‘Geen biertje? Hoezo!’ Meestal ook precies op de momenten dat ik anders een biertje of een ander alcoholisch drankje had gedronken.

Veel mensen laten tijdens de 40-dagen tijd hun alcohol staan. Soms om bewust te vasten en de lijdenstijd voor Pasen te beleven en soms om met ‘IkPas’ mee te doen.

In beide gevallen kan het spiritueel geen kwaad, lijkt me.

Wolbert Meijer, wethouder

Meer informatie