Kent u de parels van onze gemeente?

Staat u er weleens bij stil dat sommige slootjes waar u dagelijks langskomt al uit 1850 stammen? En als u op de hei loopt of fietst heeft u kans dat u gebruik maakt van historische karrensporen.

Nog veel meer leuke weetjes en interessante feiten vindt u via www.heerde.nl/chwk. Zo heeft u eenvoudig toegang tot een schat aan informatie.

Cultuurhistorische kaarten

Onder de kop Cultuurhistorische waardenkaart staat een verzameling van negen documenten. U ziet hier bijvoorbeeld in welke volgorde de bebouwing van de dorpen en buitengebieden is ontstaan, hoe de landschappen in elkaar steken en wat de cultuurhistorische elementen zijn.

Belangrijk bij nieuwe plannen

De gemeente Heerde heeft deze kaarten samen met de gemeente Hattem laten maken. Zo is er een duidelijk en samenhangend overzicht ontstaan van cultuurhistorische en landschappelijke elementen. Dit past goed bij de Cittaslowgedachte, waarin aandacht voor de cultuurhistorie een belangrijke pijler is.

De kaarten die nu gemaakt zijn, zijn belangrijk bij het maken van nieuwe plannen bijvoorbeeld om te bouwen of uit te breiden. Daarbij wordt wel in het oog gehouden dat de ontwikkeling van het landschap altijd in beweging is.

Uitgelicht