Stooktips om (rook)overlast te beperken

Het wordt kouder buiten, dus de houtkachel kan weer aan. Maar houtrook kan geuroverlast veroorzaken, evenals gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en luchtwegklachten. Gebruik onderstaande stooktips om de overlast voor uw buren te beperken!

  • De kachel moet passen bij de ruimte die u wilt verwarmen. Als uw kachel te groot is voor de ruimte, gaat het vuur temperen (smoren) en komen er veel meer schadelijke stoffen vrij.
  • Stem uw schoorsteen en rookkanaal goed af op uw haard of kachel. Zo worden de rookgassen goed afgevoerd. Dit is ook belangrijk voor uw eigen gezondheid!
  • Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman.
  • Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Vuur aanmaken met brandbare vloeistoffen is gevaarlijk en extra schadelijk!
  • Stook alleen droog, onbehandeld hout. Nat hout geeft meer rook, roetaanslag en schoorsteenbranden. Behandeld hout levert veel schadelijke stoffen op.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer. Dan blijven de rookgassen lang laag om het huis hangen.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt, zo kunnen schadelijke stoffen een uitweg vinden.
  • Zorg voor volledige luchttoevoer. Houdt de luchttoevoer altijd volledig open tijdens het stoken.
  • Controleer regelmatig of u goed stookt. Loop even naar buiten om de kleur van uw rook te controleren. Kleurloze rook is goed, gekleurde rook duidt op slechte verbranding.
  • Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen er schadelijke stoffen vrij.