AAN in het donker! Helft van de jongeren fietst zonder licht

Iedereen weet dat fietsen met de verlichting aan een stuk veiliger is dan zonder. De kans om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval neemt met zeker 20% af bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen steeds meer mensen met fietsverlichting, maar van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van goed werkende fietsverlichting. Ze beseffen niet hoe slecht zichtbaar ze zijn voor andere verkeersdeelnemers. Tot het te laat is!

Waarom juist nu?

Nu het weer vroeger en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht aan goede fietsverlichting te schenken. Want zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van een ander. Met deze campagne worden juist jongere fietsers er op gewezen om hun fietsverlichting, vooral in deze periode, op orde te hebben om veilig thuis te komen.

AAN in het donker

De komende maanden vinden in totaal vijftig acties plaats in Gelderland en Overijssel. Na de actie worden de tijdelijke tags van de ANWB op de grond gespoten met de boodschap ‘Zet je licht aan!’. Zo worden fietsers er ook buiten de acties om aan herinnerd dat goede fietsverlichting van levensbelang is. De campagne duurt tot eind februari 2021. Deel berichten met #aaninhetdonker en volg AAN.in.het.donker op Instagram.