Orange the world zet raadhuis in oranje licht

Van 25 november tot 10 december vindt de campagne ‘Orange the World’ plaats. Dit is een initiatief van de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. In dat kader lichten we in die periode het raadhuis oranje aan.

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem. Internationaal krijgt één op de drie vrouwen in haar leven te maken krijgt met seksueel, fysiek of psychisch geweld. In Nederland is dat maar liefst 45%. Ook seksuele intimidatie op straat of op het werk komt overal ter wereld voor. Om dit te bestrijden is het van belang om bewustwording te creëren onder vrouwen én mannen. Daar is de ‘Orange the World’ campagne voor bedoeld. De campagne loopt van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Waar kan ik terecht bij geweld?

Ook in Heerde komt geweld tegen vrouwen voor. Heeft u, of heb jij daarmee te maken, dan zijn er verschillende mogelijkheden om hulp te vragen, zodat je kunt kijken waar je je het best bij voelt:

  • Veilig Thuis: het advies- en meldpunt huiselijk geweld. je kan 24/7 gratis bellen (0800-2000), of dagelijks van 9 tot 17 uur chatten via www.veiligthuis.nl.
  • CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) Heerde en Wapenveld: ook hier kan je naar toe bellen (0578) 72 00 01, of loop naar binnen in het CJG Heerde of Wapenveld (als de coronamaatregelen dit toestaan).
  • Moviera (aanpak huiselijk geweld): Voel je je onveilig thuis? Of twijfel je over de veiligheid van een ander? Dan kan je chatten met een medewerker van Moviera, op www.moviera.nl.
  • Centrum seksueel geweld: hier kan je terecht als je kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring hebt meegemaakt. Ook hier kan je 24/7 en gratis naar bellen (0800-0188). Daarnaast is het mogelijk om te chatten via www.centrumseksueelgeweld.nl.
  • Kindertelefoon en Luisterlijn: wil je je verhaal kwijt en heb je een luisterend oor nodig? Bel met de kindertelefoon (0800-0432) of met de luisterlijn (0900-0767). Ook hier bestaat de mogelijkheid om te chatten.