Brandpreventieweken

Als het om brand gaat, denken we vaak: “Dat overkomt mij niet”. We hangen misschien een paar brandmelders op in huis, maar verder maken we er ons in de praktijk niet erg druk om. En misschien schuilt juist daar het gevaar! Veel branden komen voort uit het feit dat we niet veilig omgaan met risico’s.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het risico van apparaten met accu’s, zoals smartphones, tablets, elektrische fietsen of hoverboards. Juist die apparaten zijn steeds vaker de veroorzakers van brand. Verkeerd aansluiten of gebruik maken van slechte oplaadkabels zorgen ervoor dat deze apparaten kunnen ontbranden. Laat ze nooit aan de oplader liggen als je er niet bij bent!

Deze maand vinden landelijk de brandpreventieweken plaats. Dit jaar richt de campagne zich op basisscholen, en ook in Heerde zijn er diverse scholen die meedoen. Want niet alleen is het belangrijk om kinderen zelf te wijzen op gevaren, zij kunnen ook helpen om de ouders er op attent te maken. Maar bovendien leren ze spelenderwijs om brandgevaarlijke situaties te ontdekken onder de titel ‘De brandweer zoekt speurneuzen!’

Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid en de brandweer. Ik ben daarom erg blij met deze campagne. Want brand is levensgevaarlijk. Tegenwoordig, bij goed geïsoleerde huizen, heb je maar drie minuten om je brandende huis levend te verlaten. Voorkomen is beter dan genezen. Ik hoop van harte dat de campagne van de brandweer bijdraagt aan brandveiligheid in onze gemeente!

Jacqueline Koops, burgemeester.