Heerde wil Fair Trade worden

Een werkgroep van ondernemers en ambtenaren uit Heerde gaat onderzoeken of de gemeente Heerde een Fair Trade gemeente kan worden. Dit zou ook mooi aansluiten bij het keurmerk Cittaslow dat de gemeente al heeft.

Het initiatief om Fair Trade gemeente te worden komt van de winkeliers zelf. Het college van B&W staat achter dit streven.

Fair Trade

Nog steeds leven er op de wereld ruim een miljard mensen in extreme armoede. Meer dan 60% van alle werkenden in ontwikkelingslanden leven op of onder de armoedegrens. Fair Trade streeft naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stelt Fair Trade boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.

Fair Trade gemeente

De werkgroep gaat de stappen doorlopen die nodig zijn om Fair Trade gemeente te kunnen worden. Dat is nog niet eenvoudig. Een Fair Trade gemeente moet aan diverse eisen voldoen, zoals voldoende plaatselijke winkels, bedrijven, horecazaken en maatschappelijke organisaties die Fair Trade producten verkopen of gebruiken. Ook moet er een campagne komen om Fair Trade in het nieuws te houden, waaronder publieksevenementen, en er moeten initiatieven tot duurzaamheid komen.

Eerste stap

Op 30 oktober wordt de eerste zichtbare stap gezet. Op die dag richt wethouder Yasemin Cegerek in de Wereldwinkel aan de Bonenburgerlaan een tafel in met Fair Trade producten. Deze tafel blijft een maand lang staan, zodat iedereen de producten kan bekijken. Daarna wordt de tafel maandelijks ingericht door een bedrijf of organisatie.