Duurzame Huizen Route wijst u de weg naar verduurzaming

Dit jaar viert de Nationale Duurzame Huizen Route haar eerste lustrum. Inmiddels hebben meer dan 745 huiseigenaren hun woning als voorbeeld aangemeld op de website.

Deze huiseigenaren willen anderen op weg helpen met het verduurzamen van hun woning door kennis en ervaring te delen. Tijdens de opendeurdagen op zaterdag 4 en 11 november zijn er weer een groot aantal woningen te bezoeken met een variatie aan duurzame maatregelen.

Op bezoek in een duurzaam huis

In het afgelopen voorjaar zijn er bijna 40 thematours gehouden; verdiepende excursies naar een woning met een specifiek thema. Het bleek dat vooral gasloze woningen populair zijn bij bezoekers. Deze woningen zijn goed geïsoleerd en hebben bijvoorbeeld een warmtepomp aangevuld met een buffervat, zonnecollectoren, zonnepanelen en soms een pelletkachel. Steeds meer mensen krijgen het voor elkaar om hun huis zo aan te passen dat er geen gas meer nodig is.

Ervaringen delen

Huiseigenaren die hun huis duurzamer hebben gemaakt kunnen hun huis als voorbeeld op de website aanmelden. Ervaringen met isoleren, warmtepomp of een geheel energiezuinige woning; elke ervaring telt. Inschrijven voor een bezoek kan via www.duurzamehuizenroute.nl.

De organisatie hoopt dit jaar een mijlpaal te behalen van duizend duurzame huizen met duizend persoonlijke verhalen.