Let op! Strenge controle gebruik blauwe zone Dorpsstraat

Veel inwoners houden zich niet aan de regels rond het gebruik van de blauwe zone in de Dorpsstraat in Heerde. Er zijn de laatste tijd regelmatig boetes van € 99,- uitgedeeld die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Opvallend is dat bezoekers van buiten de gemeente wèl netjes parkeren in de vakken en de blauwe schijf zichtbaar achter het raam van hun auto leggen.

Vorig jaar al ingevoerd

Nieuw is de situatie niet want de blauwe zone in de Dorpsstraat is vorig jaar al ingevoerd. Er zijn ook nog eens extra blauwe strepen en duidelijke borden aangebracht zodat je er als automobilist niet omheen kunt; in de Dorpsstraat parkeer je alleen in de vakken met blauwe strepen voor maximaal twee uur en leg je je parkeerschijf met aankomsttijd achter de ruit.

Waarom een blauwe zone?

De blauwe zone voorkomt lang parkeren en verbetert daardoor de doorstroming. Zo is er meer parkeergelegenheid voor het winkelend publiek en wordt er efficiënt gebruik gemaakt van het beperkte aantal parkeerplaatsen. Voor voetgangers is het ook veiliger.

Wanneer gebruik ik de parkeerschijf?

Van maandag tot en met zaterdag tussen 07.00 uur en 21.00 uur bij parkeren in de blauwe zone gebruikt u de parkeerschijf. U mag dan maximaal twee uur lang parkeren op dezelfde plaats. U hoeft de parkeerschijf niét te gebruiken vóór 07.00 en ná 21.00 uur en op zondagen. In dat geval mag u onbeperkt achtereen parkeren.

U mag alleen parkeren in de aangegeven vakken, voorzien van een blauwe lijn. Ook op tijden dat u de parkeerkaart niet hoeft te gebruiken.

En als ik maar heel even hoef te stoppen?

U parkeert wanneer u de auto stilzet, zonder dat u aan het verkeer deelneemt. Dus ook wanneer u een boodschap doet terwijl er nog iemand anders in de auto zit. Of als u de auto maar een paar minuten achterlaat, al dan niet met draaiende motor (gevaarlijk!) of met de alarmlichten aan.

Wat kost me een overtreding?

U betaalt minimaal € 99,- boete wanneer u de parkeerschijf niet of fout gebruikt, parkeert buiten de vakken of onjuist parkeert binnen de vakken, of de parkeerduur overschrijdt. U betaalt € 379,- als u onterecht parkeert op een invalidenparkeerplaats. Dit geld betaalt u overigens aan het Rijk, het behoort niet tot de inkomsten van de gemeente.

Tip

Er zijn ruim dertig parkeerplaatsen buiten de blauwe zone op het terrein van de voormalige gemeentewerf/brandweerkazerne en aan de Marktstraat. U kunt ook vrij parkeren op de grote parkeerplaats in Het Groene Hart, net achter de Dorpsstraat.