Laaggeletterdheid in Heerde

Op donderdag 6 september vond in De Heerd een regionaal symposium plaats over laaggeletterdheid. Dit is een onderwerp die ook in Heerde de nodige aandacht heeft.

Het symposium was voor iedereen die werkzaam is in het onderwijs of in het sociaal domein, maar ook voor het bedrijfsleven. Abdelkader Benali startte het plenaire gedeelte met een boeiende lezing over laaggeletterdheid. Daarna volgden workshops en een paneldiscussie. Eén van de panelleden was wethouder Yasemin Cegerek.

Laaggeletterdheid in Heerde:

De gemeente krijgt jaarlijks subsidie via centrumgemeente Zwolle, vanuit de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB). Regionaal maken we afspraken over de invulling hiervan, maar lokaal beleid is ook mogelijk. Elke gemeente stelt minimaal 8 uur een Taalpuntdocent beschikbaar. Binnen gemeente Heerde zijn er twee Taalpunten (in Bibliotheek Heerde en Bibliotheek Wapenveld). Voor 2018 stelt de gemeente Heerde 400 uur Taalpuntdocent beschikbaar. Vorig jaar was dit 320 uur, maar dit is verhoogd om meer tijd te hebben om ook laaggeletterden te vinden en professionals te informeren hoe je deze doelgroep kunt bereiken.

De Taalpuntdocent stuurt ongeveer 35 vrijwilligers aan die Taalcoach ziin van zo'n 70 inwoners van Heerde, die via Taalpunt in hun taalvaardigheden ondersteund worden. Daarnaast is er een promotieteam actief om Laaggeletterheid onder de aandacht te brengen. Dit wordt subregionaal met de Taalpuntdocenten georganiseerd met St. Lezen & Schrijven.

Daarnaast kopen wij formele taaltrajecten in bij het Deltion College.

Yasemin Cegerek

Uitgelicht