Afvalinzameling

Vanaf juli 2019 wordt het restafval in de gemeente Heerde eens in de zes weken opgehaald. Tot nu toe was dat eens in de vier weken. Het is een belangrijke stap naar een beter milieu.

Wie bewust inkopen doet en het afval goed scheidt, houdt nauwelijks restafval over. Uit cijfers van ROVA blijkt dat veel inwoners van Heerde al serieus bezig zijn met afvalscheiding. 81 procent van het afval uit de huishoudens van Heerde wordt al gescheiden ingeleverd.

Heeft u uw restafvalcontainer binnen zes weken vol, dan kunt u uw afval naar één van de ondergrondse restafvalcontainers brengen. Deze containers worden nu al gebruikt bij hoogbouw. Er zijn 11 locaties toegevoegd waar nieuwe ondergrondse restafvalcontainers geplaatst worden. In totaal zijn er dan 26 locaties waar de inwoners hun extra restafval kwijt kunnen. Elk huishouden krijgt hiervoor een pasje.

Op deze pagina vindt u de volgende informatie:

Waarom circulair inzamelen?

Het doel van de nieuwe inzameling is dat er minder restafval overblijft. Heerde heeft het doel een gemeente zonder restafval te worden. Daar wil het college van Heerde zich dan ook voor inzetten, samen met de gemeenteraad en alle inwoners.

Dit heet ook wel een circulaire economie; al het ‘afval’ kan als grondstof weer hergebruikt worden. Het afval moet dan wel goed gescheiden zijn. Goed gescheiden pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) wordt bijvoorbeeld verwerkt tot nieuw blik of granulaat (korrels) voor nieuwe plastic producten.

Minder vaak het restafval ophalen is daarom een belangrijke stap naar Heerde circulair; een gemeente zonder restafval.

Ondergrondse restafvalcontainers

Op verschillende locaties zijn nieuwe ondergrondse containers voor restafval geplaatst. Deze containers kunt u gebruiken als uw restafval niet meer in uw container past en u dit toch kwijt wilt.

De ondergrondse restafvalcontainers hebben een eenvoudige opening waarin u het afval kunt storten. Er past 60 liter in de opening van de container. Dit is precies genoeg voor één goed gevulde grijze vuilniszak. Meer informatie.

Inzameling grondstoffen

1 juli zijn we begonnen we met laagfrequent inzamelen. Dit betekent dat uw container voor restafval eens per zes weken wordt geleegd in plaats van eens per vier weken. Uw restafvalcontainer wordt dus minder vaak geleegd. De inzameling van de grondstoffen gft, pmd en papier en karton verandert niet. Uw gft- en pmd-afval wordt zoals gewoonlijk elke twee weken opgehaald en papier en karton wordt elke vier weken opgehaald.

De actuele inzameldagen en wijzigingen voor uw adres kunt op de inzamelkalender van ROVA vinden. De inzamelkalender vindt u op de website van ROVA of kunt u bekijken via de ROVA-app. Op de ROVA-app kunt u ook een herinnering instellen. U krijgt dan een seintje wanneer de container geleegd wordt. Zo vergeet u nooit meer uw container aan de straat te zetten.

Tips voor het scheiden van afval

Als u uw afval goed scheidt, houdt u veel minder restafval over. We delen daarom graag een aantal tips met u over het scheiden van afval.

Bekijk bijvoorbeeld het Overzicht van wat in welke afvalcontainer kan of lees de testimonials van 'Inwoners vertellen' waarin inwoners vertellen hoe zij hun afval scheiden.

Meer informatie