Heerde en industrie

Al vroeg in de middeleeuwen waren er nederzettingen in de omgeving Heerde. Door bedijking van de IJssel en de bouw van molens veranderde het landschap.

Die molens zijn het begin van de papiernijverheid in de gemeente Heerde. Het water-, wegen- en treinnetwerk zorgen voor een goede bereikbaarheid van de regio. Na de Tweede Wereldoorlog vestigen veel kleine industrieën zich in de gemeente, sommigen met landelijke bekendheid. Langzaamaan vormt de gemeente zich tot het Heerde anno nu.

Bekende bedrijven van Heerde

Rond de 17e eeuw kwam, naast het boerenleven, de papiernijverheid op gang. Lange tijd staat de gemeente Heerde hierom bekend. De in 2007 gesloten Berghuizer Papierfabriek (Stora Enso) bewijst dit. Na de Tweede Wereldoorlog vestigen veel kleinere industrieën zich in Heerde, waaronder een aantal landelijke bekenden: zeepfabriek De Klok (Dalli Dalli), Arks Bakkerijen (Bolletje), AKZO Nobel Coatings, de Koninklijke Euroma BV, de Koninklijke Van der Most enveloppenfabriek en Reil Orgelbouw. Veel inwoners uit de gemeente verdienen hun brood bij een van deze bedrijven.

Verkeersmogelijkheden in Heerde

Veel delen van de gemeente Heerde krijgen pas meer contact met de buitenwereld als in 1829 het Apeldoornse Kanaal wordt gegraven. In 1843 wordt het isolement helemaal opgeheven door de met grind verharde weg van Hattem naar Apeldoorn. Ruim 40 jaar later doet de trein zijn intrede: de lokaalspoorlijn gaat van Zwolle, via Hattem naar Apeldoorn.

Het goede wegennetwerk trekt in het begin van de 20e eeuw veel industrie aan. De Klok Zeepfabriek vestigt zich bij station Heerde en krijgt een eigen spooraftakking. De laatste goederentrein rijdt eind mei 1972 over het spoor.

In 1930 wordt bij Hattem de eerste verkeersbrug over de IJssel geopend. Het auto- en busverkeer neemt sterk toe. De dorpskernen worden in 1974 van deze verkeersdrukte bevrijd: de A50 is geopend.

Lees verder over Heerde anno nu.