Gezondheidsverklaring rijbewijs aanvragen

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) is verkrijgbaar bij de gemeente, het CBR of uw rijschool. De verklaring levert u in bij het CBR, eventueel met een doktersverklaring. Er zijn verschillende soorten verklaringen. Afhankelijk van uw situatie is één van die verklaringen voor u van toepassing. Denk daarbij aan uw leeftijd, uw medische situatie of het moment dat uw huidige rijbewijs afloopt.

Wanneer nodig?

U heeft een Gezondheidsverklaring nodig in de volgende gevallen:

  • u wilt een praktijkexamen doen voor het auto-, motor-, vrachtauto-, bus- of T-rijbewijs.
  • u wilt uw rijbewijs verlengen met beperkte geldigheidsduur vanwege uw medische situatie.
  • u wilt uw vrachtauto- of busrijbewijs halen of verlengen.
  • u bent 75 jaar of ouder en u wilt uw rijbewijs verlengen.

Als u zelf twijfelt over uw rijgeschiktheid kunt u het CBR vragen om een beoordeling. Dan weet u zeker of u wel of niet veilig de weg op kunt. Het CBR neemt dan een bindend besluit dat gevolgen heeft voor de geldigheid van uw rijbewijs.

Waar kan ik een Gezondheidsverklaring kopen?

U kunt op de volgende manieren aan een Gezondheidsverklaring komen:

  • Mijn CBR voor het online kopen en invullen van een Gezondheidsverklaring. Inloggen op Mijn CBR doet u met uw DigiD. U betaalt via iDeal.
  • De CBR webshop voor een papieren Gezondheidsverklaring. Dit kost € 10 extra. De verklaring is zonder DigiD te bestellen. U betaalt via iDeal. 
  • U kunt de Gezondheidsverklaring ook aanvragen bij de balie in het gemeentekantoor. Dit kan alleen op afspraak. De kosten zijn € 39,00.

Lange wachttijden medische beoordelingen

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om 5 maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient. Het digitaal indienen van de Gezondheidsverklaring kan het proces wel versnellen. Daarnaast kunt u digitaal op Mijn CBR de status van uw aanvraag op elk moment bekijken. Lees meer over de stand van zaken bij het CBR.

Meer informatie

Op de website van het CBR vindt u meer informatie over de de Gezondheidsverklaring.