Bestrijding eikenprocessierups

In de periode april - mei heeft de gemeente eiken in risicogebieden (scholen, hoofdwegen, sportparken) twee keer bespoten met nematoden. Dit is een natuurlijk bestrijdingsmiddel met behulp van aaltjes, die nematoden heten. Deze voorkomen de groei van de eikenprocessierups. De nematoden worden gespoten na 18.00 uur ’s avonds omdat ze niet tegen zonlicht kunnen.

Is er overlast? Dan zuigen we indien nodig de nesten weg. In verband met de grote drukte bij bestrijdingsbedrijven is niet aan te geven hoe lang het duurt voordat de nesten worden verwijderd.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit.

Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten. Lees de aanvullende informatie over:

Melden

De aanwezigheid of overlast van de eikenprocessierups kunt u melden bij de gemeente. Controleer eerst of de betreffende locatie al eerder is gemeld. Dat kan via de overzichtspagina.

Als u op eigen terrein te maken heeft met de eikenprocessierups, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Huur een gespecialiseerd bedrijf in.

Meer informatie