Medewerker in beeld: Wouter Buiten

“Op dit moment zijn de ontwikkelingen rondom het coronavirus dagelijks in het nieuws. Logisch, maar helaas verdwijnt daarmee automatisch het misschien wel belangrijkste thema van deze eeuw naar de achtergrond: verduurzamen van onze samenleving. We willen dat onze wereld op de lange termijn ook nog leefbaar is. Daarom is het belangrijk dat we als mens radicaal stoppen met het produceren van CO2 en zuiniger omgaan met onze grondstoffen. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 49% minder CO2 uitstoot.” Wouter Buiten geeft hier lokaal  uitwerking aan geven, als beleidsadviseur duurzaamheid bij de gemeente Heerde. 

“Bij duurzaamheid kun je denken aan verschillende onderwerpen waar ons als gemeente hard voor maken. Toekomstbestendige landbouw, elektrisch rijden, circulaire economie of minder luchtvervuiling bijvoorbeeld. Veel aandacht gaat op dit moment uit naar het opwekken van schone elektriciteit. Waar komen onze windmolens en zonneparken en hoe zorgen we ervoor dat we er met z’n allen wat aan hebben? Als adviseur ben ik druk bezig om samen met onze buurgemeenten, maatschappelijke partijen en inwoners een strategie te maken hoe we de komende jaren schone energie gaan opwekken.”  

Een ander belangrijk onderwerp is het verduurzamen van alle gebouwen. Het doel is dat álle woningen en bedrijven van de fossiele brandstof aardgas af te zijn in 2050. Wouter: “Het is best een zoektocht hoe we hier als gemeente de juiste stappen in kunnen zetten. Wat mij betreft begint het overzichtelijk en letterlijk ‘dicht bij huis’. Dit jaar hebben we veel energie gestoken  in het informeren van huiseigenaren over hoe je het best je huis kunt isoleren. Ondanks de coronacrisis hebben  al veel mensen deelgenomen aan de digitale bijeenkomsten hierover. Ook hebben veel mensen een cadeaubon aangevraagd om kleine maatregelen in het huis te kunnen betalen of hebben meegedaan met de zonnepanelenactie van de gemeente. Een mooi project dat sinds kort is het project energiecoaches. Dat zijn vrijwilligers die graag persoonlijk bij inwoners langskomen om mee te denken met energiebesparing. Hier kan iedereen in de gemeente Heerde gebruik van maken.

In ieder geval is verduurzamen niet iets waar de gemeente Heerde alleen iets aan kan of wil doen. We moeten het samen doen is mijn overtuiging. Ik ben dan ook erg blij met allerlei verbindingen en initiatieven die nu ontstaan in onze mooie gemeente. Heb je zelf ook een goed idee op gebied van verduurzaming: laat het dan vooral weten! Mail naar duurzaam@heerde.nl.