Programma Dodenherdenking en 80 jaar bevrijding

Jaarlijks vinden in Heerde diverse activiteiten plaats rondom dodenherdenking en bevrijding. Dit jaar doen we dat iets uitgebreider, omdat we dit jaar 80 jaar bevrijding vieren. Hieronder in het kort het programma.

13 april, herdenking Klementbrug

De herdenking van het drama bij de Klementbrug, waarbij de Duitsers 12 personen doodden, begint op 13 april om 07.00 uur ’s ochtends.

17 april, bevrijding Heerde

Om 08.30 uur hijst het college van Heerde de Heerder Bevrijdingsvlag. We hopen dat u dat ook doet! Kijk op www.heerde.nl/bevrijdingsvlag om de vlag te bestellen.

Heerder bevrijdingsfietstocht

De bevrijdingsfietstocht leidt langs plaatsen en monumenten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. U kunt de route vanaf 28 april afhalen bij (onder andere) Heerder Historische Vereniging in Villa Jacoba, campings, Toeristen Informatie Punt (TIP)/Wereldwinkel en het gemeentekantoor. De route staat ook vanaf 17 april op de website.

4 mei, dodenherdenking

Vanwege 80 jaar bevrijding is er dit jaar extra aandacht voor de oorlogsgraven. Het college van B&W legt samen met het Comité 4 en 5 mei witte rozen en een kaars bij de graven. Daarnaast wordt er kort iets verteld over gevallenen. U bent van harte welkom om bij de bloemleggingen en het avondprogramma aanwezig te zijn.

  • 14.15 uur:  bloemlegging bij de oorlogsgraven in Heerde     
  • 15.20 uur:  bloemlegging bij de oorlogsgraven in Veessen             
  • 16.00 uur:  bloemlegging bij de oorlogsgraven in Wapenveld
  • 18.00 uur:  herdenking en kranslegging begraafplaats Wapenveld
  • 18.00 uur:  herdenking monument van vrijheid en vrede in Veessen
  • 18.15 uur:  herdenking en kranslegging begraafplaats Heerde + stille tocht 
  • 19.00 uur:  herdenkingssamenkomst Johanneskerk + stille tocht
  • 19.45 uur:  herdenking monument Raadhuis met 2 minuten stilte

5 mei, 80 jaar bevrijding

Om 00.01 uur ontvangt burgemeester Prinsen het bevrijdingsvuur in Wageningen en overhandigt dat aan atletiekvereniging AV de Gemzen. Die brengen het vuur lopend naar Heerde. Rond 09.00 uur wordt het bevrijdingsvuur voor het Raadhuis ontstoken. Daar staat dan ook een kampement met 4 tot 6 oude militaire voertuigen.

Onder begeleiding van oude voertuigen wordt het bevrijdingsvuur daarna naar de andere dorpen gebracht. De dorpen organiseren bij de ontvangst een eigen programma.

Tussen de middag wordt in diverse verzorgingstehuizen bevrijdingssoep geserveerd. ’s Avonds om 19.30 uur (inloop vanaf 18.45 uur) houdt mannenkoor De Lofzang een bevrijdingsconcert in de Johanneskerk.