Muizen

Caroline van de Burgt is ambassadeur voor de biodiversiteit en schrijft maandelijks over biodiversiteit en wat ze allemaal tegenkomt in haar tuin.

CarolineEr woont een veldmuisje bij ons onder een stapel stenen. Ik zie hem soms heel snel onder de stapel vandaan rennen. Ongelofelijk hoe snel die kleine pootjes kunnen dribbelen. Als hij iets eetbaars heeft gevonden sprint hij ook heel snel weer terug, veilig onder de stenen. Dat moet ook wel, want er zijn nogal wat dieren die muis op het menu hebben staan. Steenuil, kerkuil en bosuil hebben we hier zitten. Maar ook wezel en steenmarter. Dus niet zo gek dat mijn muis zoveel haast heeft. Onder de stapel stenen is hij redelijk veilig. Alleen de wezel zal, als die doorheeft dat daar een muis verstopt zit, hem tot in zijn nestje kunnen volgen.

Zo lang ze niet binnen zitten, heb ik geen probleem met die muis. Muizen horen ook bij de natuur. Maar alles wel met mate hè…. Dus zorgen we er voor dat vogels op een voedertafel worden gevoerd waar de muizen niet op kunnen komen en ook het kippenvoer is goed afgesloten. En aan de braakballen te zien die we regelmatig in de tuin vinden, wordt er regelmatig een muis weggehaald. 

In de voortuin woont een spitsmuis. Die eet geen zaden, maar zoekt insecten, wormen en andere kleine diertjes. Waar de veldmuis ook nog wel door een kat gepakt kan worden, heeft de spitsmuis een voordeel: hij heeft gif in zijn speekselklieren waar een kat echt last van kan krijgen. Dat hoef je een kat gelukkig niet te vertellen. En als ze zich een keer vergissen, laten ze een spitsmuis daardoor al snel los.