Afvalstoffenheffing, teruggave

Iedereen die vanwege voortdurende ziekte of handicap extra afval produceert, kan jaarlijks een deel van de kosten voor het legen van de afvalcontainer terugkrijgen.

De terugbetaling

Als u voor de regeling in aanmerking komt, krijgt u de kosten voor 1.300 liter afval per jaar terug. Dit zijn ongeveer 9 containers van 140 liter, 5 containers van 240 liter of 32 zakken van 40 liter.

U ontvangt een volledige aanslag afvalstoffenheffing. Na afloop van het belastingjaar krijgt u een deel daarvan terugbetaald.

Aanvraag

U kunt bij Zorgvraag Heerde doorgeven dat u voor een teruggave in aanmerking wilt komen. Dat kan telefonisch en per e-mail.

Nadat de aanslag afvalstoffenheffing is opgelegd, wordt het aanvraagformulier verstuurd naar de personen die hebben aangegeven hiervoor in aanmerking te willen komen. Het aanvraagformulier moet u vervolgens volledig invullen en terugsturen.

Aanpak

De regeling is bedoeld voor mensen die structureel afval produceren door hun handicap of ziekte. Dit geldt ook voor kinderen met incontinentie die afwijkt van leeftijdgenoten, maar niet voor baby’s.

De regeling geldt niet voor mensen die tijdelijk (bijvoorbeeld door een operatie) of een gedeelte van een dag incontinent of afhankelijk van wegwerpbare medische hulpmiddelen zijn. Zij komen niet voor de regeling in aanmerking, net als personen die in een zorginstelling verblijven.

Voor de aanvraag geldt geen inkomens- of vermogensgrens.