Huwelijk en geregistreerd partnerschap

In Heerde trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, is uiteraard mogelijk. Leg de trouwdatum en trouwlocatie op tijd vast.

Melding

Als u een huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dan moet u hiervan eerst een melding doen in de gemeente waar u gaat trouwen of het partnerschap laat registreren.

De ambtenaar controleert dan of u mag trouwen. Dit staat bekend als in ondertrouw gaan. De melding van een voorgenomen huwelijk moet u minimaal veertien dagen voor het huwelijk indienen en is één jaar geldig. Dit geldt ook voor de melding van een voorgenomen geregistreerd partnerschap.

Als u een geregistreerd partnerschap heeft, kunt u dit omzetten in een huwelijk.

Trouwen of partnerschapregistratie in Heerde

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, kiest u zelf de datum, het tijdstip en de locatie van de plechtigheid. Voorwaarde is wel, dat u al in ondertrouw bent gegaan.

Samen met een ambtenaar van de gemeente en de buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand bespreekt u van tevoren hoe de plechtigheid eruit gaat zien.

Leg de trouwdatum snel vast, zodat u zeker weet dat u op de gewenste dag kunt trouwen. Dit kan tot zelfs een jaar van tevoren.

Het is verplicht dat er getuigen aanwezig zijn als u het jawoord geeft. Dit kunnen er minimaal twee en maximaal vier zijn.

Bekijk het overzicht van de kosten.

Gratis of tegen gereduceerd tarief

In Heerde kunt u iedere maandagochtend kosteloos trouwen of uw partnerschap laten registreren in een spreekkamer van het gemeentekantoor, om 08.30 uur of om 09.00 uur. U kunt ook op dinsdag tegen een gereduceerd tarief trouwen of uw partnerschap laten registreren in de trouwzaal van het raadhuis. Beide opties gelden alleen voor inwoners van de gemeente Heerde.

Buitengewone ambtenaren burgerlijke stand

Een buitengewone ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) of trouwambtenaar, is de persoon die namens de gemeente huwelijken voltrekt en partnerschappen registreert. De gemeente Heerde heeft zeven buitengewone ambtenaren burgerlijke stand.

Naamgebruik

Bij de melding voorgenomen huwelijk mag u beiden een formulier invullen over hoe u uw naamgebruik in de Basisregistratie personen (Brp) geregeld wilt hebben wanneer u bent getrouwd/ uw partnerschap is geregistreerd. U kunt kiezen voor alleen de eigen naam, alleen de naam van de echtgenoot of combinaties van beide (eigen naam voorop of naam van de echtgenoot voorop).

In het huwelijksboekje/partnerschapsboekje blijft altijd uw eigen naam vermeld staan. Voor de burgerlijke stand wijzigt uw naam niet.

Meer informatie

Lees de brochure Folder huwelijk en geregistreerd partnerschap in de gemeente Heerde (pdf, 669Kb) of neem contact op met de gemeente Heerde. U kunt hier ook terecht om een afspraak te maken voor de aangifte.

Wij wensen u een onvergetelijke dag en heel veel geluk!

Formulieren