Rijbewijs

Een rijbewijs is een document waarmee een bestuurder kan aantonen dat hij of zij een motorvoertuig van een bepaalde categorie mag besturen.

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Let op: dit kan bij de gemeente Heerde alleen op afspraak.

Afspraak maken

U moet een nieuw rijbewijs aanvragen voordat het oude verloopt. Heeft u net uw rijexamen gehaald, dan kan aanvragen pas de volgende werkdag.

Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Dit geldt voor een aanvrager die de leeftijd van 65 jaar nog niet heeft bereikt.

Een aanvrager die tussen de 65 en de 70 jaar oud is, ontvangt een rijbewijs dat geldig is tot zijn 75ste verjaardag. Een aanvrager die 70 jaar of ouder is ontvangt een rijbewijs met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar.

Kosten

  • Rijbewijs: € 41,00
  • Extra kosten bij spoedaanvraag: € 34,10

(prijspeil 2021)

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs (alleen bij een nieuwe aanvraag of aanvraag na vermissing).
  • Uw oude rijbewijs, als u het rijbewijs wilt verlengen of omwisselen.
  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen.
  • Voldoende geld. Kijk bij ‘Kosten’ voor het bedrag. U moet uw rijbewijs betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.

Ophalen

Na het aanvragen kunt u uw rijbewijs na 5 werkdagen ophalen. Let op: dit kan tijdelijk alleen op afspraak.

Let op: wanneer u uw rijbewijs heeft aangevraagd moet u uiterlijk binnen 3 maanden na de aanvraag uw rijbewijs ophalen. Na deze 3 maanden is de gemeente wettelijk verplicht het rijbewijs terug te sturen naar de RDW waar het ongeldig wordt verklaard. U kunt dan een nieuw rijbewijs aanvragen, de aanvraagkosten moet u opnieuw betalen.

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u snel een rijbewijs nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak en geef daarbij aan dat het om een spoedaanvraag gaat.

Als u het rijbewijs vóór 14.30 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten bij een spoedaanvraag.

Verlies of diefstal

Is uw rijbewijs vermist of gestolen? Maak dan een afspraak om dit te melden bij de gemeente. De vermissing of diefstal van een rijbewijs kunt u niet online melden.

De gemeente neemt de melding en de aanvraag - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Is uw paspoort of identiteitskaart zoekgeraakt of gestolen? Doe dan een online melding bij de gemeente.