Verslag vergadering erfgoedcommissie 9 september 2024

  • Tijd: 19:30 - 21:30 uur
  • Locatie: Raadhuis Heerde, Bonenburg
  • Voorzitter: mw. W. Blankvoort
  • Leden: Mw. W. Blankvoort (voorzitter), dhr. J. Stap, mw. W. Allersma, mw. F. Bosch-Kruimel, mw. A. Brem-Mackaaij, mw. R. Perlot (ambtelijk secretaris, notulist)
  • Gasten: Mw. J. van Dijk, dhr. N. Haverkamp, mw. C. Eijkelkamp, mw. B. Overbeek (Adviseur landschap Gelders Genootschap)
  • Afwezig: Dhr. S. van den Bergh

1. Opening

WB opent de vergadering.

2. Vaststellen agenda

JS verzoekt om de behandeling van het document “Nieuwe Heerdenaren” op de agenda te plaatsen.

WB attendeert de leden erop dat agendapunten en documenten 10 werkdagen voor de vergadering aangeleverd moeten worden. De behandeling van het document Nieuwe Heerdenaren vindt de volgende vergadering plaats (actiepuntenlijst).

3. Mededelingen

  • SvdB kan vandaag niet aansluiten. Mw. B. Overbeek, adviseur Landschap, van het Gelders Genootschap neemt waar.
  • Vier het Kanaal: het is volgend jaar 200 jaar geleden dat de eerste schop de grond in ging. De gemeente Apeldoorn heeft de buurgemeenten benaderd met de vraag of zij openstaan voor een gezamenlijk project. De gemeente Heerde neemt dit in overweging.
  • Open monumentendag: 14 september openen meerdere Heerdese monumenten hun deuren. Mw. Eijkelkamp vertelt e.e.a. over de open monumentendag in Heerde en deelt het boekje uit.

4. Update afdeling ROW

Verslag:

Mw. J. van Dijk, dhr. N. Haverkamp en mw. C. Eijkelkamp van de afdeling Ruimte, Ondernemen en Wonen informeren de commissie over lopende planologische ontwikkelingen.

WB vraagt medewerkers van de afdeling ROW om de lijst met aandachtspunten van de Erfgoedcommissie te leggen naast de lopende planologische ontwikkelingen te leggen en aan de hand daarvan te beslissen welke ontwikkeling voor te leggen aan de Erfgoedcommissie voor advies.

Stand van zaken Omgevingswet

Mw. Van Dijk geeft een kort overzicht over het proces dat een ruimtelijk initiatief onder de Omgevingswet doorloopt. Ook geeft ze een update over de stand van zaken van de invoering van dit proces in de gemeente Heerde. Een initiatief wordt besproken aan de ‘intaketafel’ (beoordeling wenselijkheid initiatief). Daarna, bij positief advies intaketafel, kan het initiatief ingebracht worden om besproken te worden aan de omgevingstafel (integraal overleg met alle betrokken partijen). De intaketafel is ingericht, de omgevingstafel nog niet. Aan de inrichting van de omgevingstafel wordt gewerkt. Het idee is dat bij de omgevingstafel onder meer bepaald wordt welke belangen specifieke aandacht nodig hebben en voorgelegd worden voor advisering door bijvoorbeeld de Erfgoedcommissie. In de tussentijd wordt nog steeds gewerkt met de CRK

Muziekkoepel centrum Heerde

De Erfgoedcommissie benadrukt het belang van een voorziening als een vaste muziektent in het centrum. Centraal gelegen vormt het een verbindende element tussen de bebouwing. Het benadrukt het centrum van Heerde en had oorspronkelijk een plek in het centrum van Heerde tot de bouw van de muziektent in het Van Meurspark. En hoort van oudsher in het centrum van Heerde thuis. Een muziektent is met name vanuit het oogpunt van immaterieel erfgoed (podium voor oraal erfgoed en uitvoerende kunsten) van belang.  En de afgelopen jaren heeft de muziektent ook haar bestaansrecht in het centrum bewezen.

Voorafgaand aan de volgende update over lopende planologische ontwikkelingen vindt een gesprek plaats tussen de voorzitter, vertegenwoordiging afdeling RO ter voorbereiding van de update in de Erfgoedcommissie.

Erfgoedcommissie vraagt specifiek om in een volgende vergadering bijgepraat te worden over ontwikkelingen aan de Kanaaldijk 30A en de ontwikkelingen in de wijk Molenkamp in Heerde.

5. Stand van zaken advies Omgevingsvisie Heerde

Stand van zaken uitvoeringsagenda Omgevingskwaliteit en erfgoed (themacollege).

Rooster van aftreden

Dhr. Haverkamp vertelt over de plannen om te komen tot een uitvoeringsagenda op het gebied van omgevingskwaliteit en erfgoed, zoals dit recent is besproken in een informerende bijeenkomst met het college. Het belangrijkste project van de uitvoeringsagenda is het project om te komen tot een nota omgevingskwaliteit en erfgoed. Op dit moment heeft Heerde een welstandsnota uit 2004 die toe is aan vernieuwing. Het idee is dat de uitvoeringsagenda een looptijd heeft van 4 jaar.

Het college heeft aangegeven dat de uitvoeringsagenda verder kan worden uitgewerkt. Op dit moment is de uitvoeringsagenda nog een ambtelijke wensen-/ambitielijst. Het is aan het college om wensen en betrokken belangen af te wegen bij de daadwerkelijke inhoudelijke invulling van de projecten. In deze afweging zal benodigd budget en ambtelijke capaciteit ook een rol spelen. Het college heeft tijdens het themacollege al aangegeven dat met het ravijnjaar in het vooruitzicht financieel keuzes gemaakt moeten worden.

De Erfgoedcommissie roept het college op de commissie actief mee te nemen en haar om advies te vragen over de invulling van de uitvoeringsagenda en de ambitiebepaling.

Rooster van aftreden

Het opstellen van het rooster van aftreden volgt op een later moment als meer duidelijk is over de invulling van de advisering over erfgoed en omgevingskwaliteit. Bij het opstellen van het rooster van aftreden worden de wensen van de leden mee gewogen.

6. Vaststellen verslag vergadering 17 juni 2024 & actiepuntenlijst

Bijlagen:2024-06-17_Erfgoedcommissie_Verslag concept V2

Actiepuntenlijst E-cie stvzkn 2024617

Verslag: Het verslag is goedgekeurd en vastgesteld.

Opmerkingen naar aanleiding van het verslag:

  • Punt 5 “verzoek aandacht voor borgen archeologische vondsten bij planologische ontwikkelingen onder de vrijstellingsgrens”: AB geeft aan dat deze grenzen met een reden zijn opgenomen in, voorheen, bestemmingsplannen en nu het omgevingsplan. Dergelijke grenzen zijn ook noodzakelijk. De commissie neemt het verzoek van de heer Haasjes om aandacht hiervoor daarom ter kennisgeving aan.
  • Punt 8 Nieuwe Heerdenaren: WB neemt contact op met JS om het document verder te zetten. Leden kunnen voor volgende vergadering input aanleveren.

Actiepuntenlijst:

JS heeft een aantal mails gestuurd over o.m. Post65 erfgoed. RP mag de mails als niet verzonden beschouwen; JS komt hier later op terug.

  • 9/9a wordt in deze vergadering behandeld, aanpassen
  • 60, 60a, 61, 62, 62 a t/m d, 63, 65 blijven staan
  • 64 is standaard actiepunt
  • 66 wordt in de volgende vergadering opgepakt als SvdB aanwezig is
  • De commissie formuleert in een volgende vergadering actiepunten naar aanleiding van de uitvoeringsagenda.
  • 67 loopt nog. 

7. Immaterieel erfgoed

De laatste versie van het document is bijgevoegd ter bespreking. De afbeeldingen zijn apart toegevoegd. Deze worden later of voor de voorkant gebruikt of in het document gevoegd.

Bijlagen:

  • Immaterieel Erfgoed aug 2024 verbversie
  • hoorner feest 1970
  • immat erfg1
  • immat erfg2
  • koninginnedag 1999
  • paddndag datum onbekend

Verslag:

FB heeft indeling en lijst immaterieel erfgoed van website Immaterieel erfgoed (www.immaterieelerfgoed.nl) als uitgangspunt genomen. FB geeft aan dat het overzicht nog niet compleet is. Ook is niet altijd duidelijk wanneer zaken zijn gegroeid. Van belang is dat immaterieel altijd in beweging is: het ontstaat, groeit en verdwijnt ook weer.
De commissie spreekt over de benaming van Wapenvelders als Padden. Dit verdient uitleg; de kennis over deze benaming is aan het verdwijnen.

FB geeft aan dat immaterieel erfgoed is afhankelijk van vrijwilligers. Gebrek aan belangstelling en gevoel voor traditie vormt een risico voor behoud immaterieel erfgoed.

Mw. Overbeek vraagt in hoeverre aandacht wordt gegeven aan immaterieel erfgoed in de cultuurnota van de gemeente Heerde? Het document kan een verrijking van de cultuurnota bieden.

Voorbeelden van Heerdes immaterieel erfgoed: carbidschieten, paasvuren, oktoberfeest, piratenfeest en truckersdag. Niet al dit erfgoed is lokaal specifiek. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. WB doet de suggestie om de Heerder Historische Vereniging te benaderen om het register met uitgaven van de Heerder Historische Vereniging door te nemen op zoek naar immaterieel erfgoed.

De commissie concludeert dat het document zoals het nu voorligt een mooie aanzet vormt. WB stelt voor om het document de volgende vergadering opnieuw te agenderen en tussentijds na te gaan of er nog zaken zijn die nog toegevoegd kunnen/moeten worden. De leden geven ideeën door aan FB (actiepuntenlijst).

8. Brainstormen nieuwe onderwerpen/actiepunten

Verslag:

Wordt de volgende vergadering opgepakt als SvdB aanwezig is.

9. Terugkoppeling Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Verslag:

Mw. Overbeek geeft een terugkoppeling.

10. Doorkijk volgende vergadering

  • Document immaterieel erfgoed.
  • Nieuwe Heerdenaren
  • Brainstormen nieuwe actiepunten (ook naar aanleiding van uitvoeringsagenda).

Bij ontwikkelingen ten aanzien “Vier het kanaal”  wordt de commissie graag op de hoogte gehouden. WB kan desgewenst wat vertellen over Heerde 850 jaar.

11. Rondvraag

  • AB vraagt of de beschrijving van het belang van landschappelijk erfgoed op de webpagina van de Erfgoedcommissie gepubliceerd? De beschrijving is gepubliceerd.
  • WA vraagt of er een overzicht is van Heerdese objecten op de zogenaamde MIP lijst. RP geeft aan dat dat overzicht er is en t.z.t. gedeeld wordt.
  • RP geeft aan dat de documenten over nieuwe Heerdenaren en immaterieel erfgoed voor eventuele publicatie nog omgezet moeten worden in Heerder huisstijl.
  • WB vraagt of de reiskostenvergoeding voor commissieleden geschrapt kan worden. Het gaat om een luttel bedrag en betekent extra werk voor RP. De commissieleden stemmen hier mee in.

De Erfgoedcommissie besluit om met ingang van deze vergadering de reiskostenvergoeding voor lokale leden te schrappen.

12. Sluiting

WB sluit de vergadering om 21.40.