Wolf
Sinds een aantal jaar is de wolf terug in Nederland en op de Veluwe. Doordat veel natuurgebieden met elkaar verbonden zijn, kan de wolf zich makkelijk van het ene naar het andere gebied verplaatsen.
Wolven zijn schuwe dieren, dus over het algemeen ontlopen ze mensen. Dit betekent niet dat ze vluchten zodra ze een mens zien. Een wolf zal vooral handelen uit zelfbescherming. Bijvoorbeeld als hij zich bedreigd voelt of als hij zijn territorium of jongen moet verdedigen. Zwervende wolven, op zoek naar een territorium, kunnen ook door bebouwd gebied trekken. Wolven die in een gebied leven waar ze niet worden bejaagd, reageren voorzichtig op het zien van mensen. Als ze elkaar tegenkomen, trekt de wolf zich meestal rustig terug. Overdag wandelen, fietsen of paardrijden in het bos, is dus gewoon mogelijk.
- Blijf rustig en houd zoveel mogelijk afstand.
- Heeft u een hond bij zich, houd deze dan aan de lijn. Dichtbij u.
- Wandelt u in losloopgebied, roep de hond dan bij u en lijn ‘m aan.
- Loop de wolf niet achterna.
- Voer de wolf niet, ook niet om hem af te leiden.
- Komt de wolf toch te dichtbij, ren dan niet weg. Maak jezelf groot, maak gebaren en lawaai om ze af te schrikken. Loop langzaam achteruit om afstand te nemen.
- Loop de wolf nooit achterna, ook niet om foto’s te maken.
- Bel 0900 8844 als een wolf u benadert of binnen 30 meter verblijft. Bel 112 in spoedgevallen!
- Maak een melding bij het wolvenmeldpunt.
Download voor meer informatie deze flyer van provincie Gelderland of kijk op de website wolveninnederland.nl.
Maak hier zo snel mogelijk een melding van, via de website Wolveninnederland. Zo wordt duidelijk in welke gebieden wolven aanwezig zijn.
Op de website van BIJ12 vindt u praktische tips om uw schapen, geiten en andere dieren te beschermen. Een aantal handige links:
Meld in dit geval de schade zo snel mogelijk aan BIJ12. Dit is de organisatie die namens provincie Gelderland schade door wolven in behandeling neemt. U kunt uw melding doen via de website van BIJ12. Hier leest u ook wat u wel en juist niet met het aangevallen vee moet doen.
De wolf is een beschermd dier. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Er gelden daarom in heel Europa regels voor het omgaan met de wolf. Zo mag je de wolf niet opzettelijk verstoren. Ook mag je de wolf niet doden. Dit is strafbaar. Als een wolf problemen veroorzaakt, omdat hij bijvoorbeeld op mensen en aangelijnde honden afkomt, mag er onder strikte voorwaarden actie ondernomen worden. Deze actie is vooral gericht op het bang maken (weer schuw maken) of verjagen van de wolf.
De provincie Gelderland. De provincie is namelijk het bevoegd gezag, als het gaat om natuurbeheer. Hier valt ook de wolf onder. De provincies hebben in 2019 samen een interprovinciaal wolvenplan opgesteld. Dit is de basis voor het provinciaal beleid rondom de wolf.
Met elkaar wordt bijvoorbeeld gekeken hoeveel overlast de wolf veroorzaakt, wat voor (bijna) incidenten er plaatsvinden, welke acties in bepaalde situaties ondernomen kunnen worden en welke stappen er dan gezet moeten worden.
Zoals gezegd, is de provincie het bevoegd gezag. Als gemeente kunnen wij niet zomaar maatregelen nemen tegen de wolf, maar we hebben hier nauw contact over met de provincie en met ander partijen.
Als er acuut gevaar is en de veiligheid van inwoners in het gedrang komt, kan de burgemeester ingrijpen. Door bijvoorbeeld een deel van het bos af te sluiten voor publiek. Dit gebeurt in overleg met de eigenaren van het bos. Denk aan Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of particulieren. Al worden er regelmatig wolven gespot; er is op dit moment geen acuut gevaar. Wel begrijpen we dat sommige inwoners het spannend vinden dat er wolven in hun omgeving voorkomen. Daarom is het belangrijk om het te melden als u een wolf ziet.
- (Vermoedelijke) wolvenschade: op de website van Bij12 of via 085 486 22 22
- Aangereden of dood gevonden wolf: politie via 0900 88 44
- Wolf gezien: wolveninnederland.nl
- Gevaarlijke incidenten: politie via 0900 88 44
- Wat is de locatie waar u de wolf heeft aangetroffen?
- Is de wolf gezien in de directe nabijheid (30 meter) van bewoonde huizen?
- Welk gedrag vertoont de wolf (agressief, observerend, onderzoekend et cetera)
- Waaruit blijkt dit gedrag?
- Heeft de wolf (ook) specifieke interesse in gebouwen, erven, tuinen, mensen en honden?
- Waaruit blijkt deze interesse?
- Heeft de wolf een prooi? Zo ja, wat is zijn prooi?
- Heeft de wolf welpen?