Identiteitskaart

Een identiteitskaart is zowel een reisdocument als een identiteitsbewijs. Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Kinderen vanaf 14 jaar hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig vanwege de identificatieplicht.

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor  personen van 18 jaar en ouder. Een identiteitskaart voor personen jonger dan 18 jaar is 5 jaar geldig.

U vraagt uw identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Let op: dit kan bij de gemeente Heerde alleen op afspraak.

Afspraak maken

Kosten

  • Identiteitskaart voor persoon van 18 jaar en ouder: € 64,00.
  • Identiteitskaart voor persoon jonger dan 18 jaar: € 32,90.
  • Extra kosten bij een spoedaanvraag: € 50,90.

(prijspeil 2021)

Meenemen

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn. Dit geldt ook voor buitenlandse paspoorten en identiteitskaarten.
  • Kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen.
  • Voldoende geld. Kijk bij ‘Kosten’ voor het bedrag. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.
  • Voor de aanvraag van een identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar is toestemming nodig van de gezaghouder(s):

Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het aanvragen van een paspoort. 

Ophalen

Na het aanvragen kunt u de identiteitskaart na 5 werkdagen ophalen. Let op: dit kan tijdelijk alleen op afspraak.

Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het ophalen van een identiteitskaart.

Spoedaanvraag

Heeft u de identiteitskaart sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak en geef daarbij aan dat het om een spoedaanvraag gaat.

Als u de identiteitskaart vóór 15.30 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten bij een spoedaanvraag.

Reizen met minderjarig kind

Reist u met een minderjarig kind naar het buitenland waarover u gezamenlijk het gezag heeft of waarover u geen gezag heeft? Op de website van de rijksoverheid staat een formulier waarmee u kunt aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

Verlies en diefstal

Is uw identiteitskaart zoekgeraakt of gestolen? Doe dan een melding bij de gemeente. De gemeente neemt de melding - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

U kunt meteen een nieuw document aanvragen. Maak een afspraak voor identiteitskaart met vermissing.