Paspoort

Een paspoort is zowel een reisdocument als een identiteitsbewijs. Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Kinderen vanaf 14 jaar hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig vanwege de identificatieplicht.

Een paspoort is 10 jaar geldig voor personen van 18 jaar of ouder. Een paspoort voor personen jonger dan 18 jaar is 5 jaar geldig.

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft. U vraagt uw paspoort persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Let op: dit kan bij de gemeente Heerde alleen op afspraak.

Afspraak maken

Kosten

  • Paspoort voor persoon van 18 jaar en ouder: € 74,75.
  • Paspoort voor persoon jonger dan 18 jaar: € 56,55.
  • Extra kosten bij spoedaanvraag: € 50,90.

(prijspeil 2021)

Meenemen

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn. Dit geldt ook voor buitenlandse paspoorten en identiteitskaarten.
  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen.
  • Voldoende geld. Kijk bij ‘Kosten’ voor het bedrag. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.
  • Voor de aanvraag van een paspoort voor een kind jonger dan 18 jaar is toestemming nodig van de gezaghouder(s):

Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het aanvragen van een paspoort. 

Ophalen

Na het aanvragen kunt u het paspoort na 5 werkdagen ophalen. Let op: dit kan tijdelijk alleen op afspraak.

Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het ophalen van een paspoort.

Verlies en diefstal

Is uw paspoort zoekgeraakt of gestolen? Doe dan een melding bij de gemeente. De gemeente neemt de melding - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

U kunt meteen een nieuw document aanvragen. Maak hiervoor een afspraak.

Spoedaanvraag

Heeft u het paspoort sneller nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak en geef daarbij aan dat het om een spoedaanvraag gaat.

Als u het paspoort vóór 15.30 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten bij een spoedaanvraag. Kijk bij 'Kosten' voor het bedrag.

Reizen met minderjarig kind

Reist u met een minderjarig kind naar het buitenland waarover u gezamenlijk het gezag heeft of waarover u geen gezag heeft? Op de website van de rijksoverheid staat een formulier waarmee u kunt aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

Meer informatie