Vreemdelingenpaspoort
Als u de Nederlandse nationaliteit niet heeft, maar wel in Nederland woont en verblijft, kunt u een vreemdelingenpaspoort aanvragen. U moet hiervoor een afspraak maken.
Een vreemdelingenpaspoort aanvragen kan alleen als u kunt aantonen dat u geen paspoort kunt krijgen in het land waar u vandaan komt. Met het vreemdelingenpaspoort kunt u naar het buitenland reizen. Het paspoort is in alle landen geldig, behalve in het land waar u vandaan komt. Vaak heeft u daarnaast een visum nodig.
De geldigheid van het paspoort hangt af van het soort paspoort dat u krijgt. Het is maximaal 5 jaar geldig.
Heeft u een vluchtelingenstatus? Dan kunt u geen vreemdelingenpaspoort aanvragen. Kijk voor meer informatie bij 'Vluchtelingenpaspoort'.
Meenemen bij het aanvragen van een paspoort
- Een geldige verblijfsvergunning type I of II
- Verlopen vreemdelingenpaspoort, als u er al een had
- Een bewijs van identiteit
- Een kleurenpasfoto die goed lijkt (zie pasfoto - richtlijnen)
- Voldoende geld. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen
- Voor de aanvraag van een paspoort voor kinderen jonger dan 18 jaar is toestemming nodig van de gezaghouder(s). Eén van de gezaghouders moet bij de aanvraag aanwezig zijn. Van de ander is een kopie van zijn of haar legitimatiebewijs nodig. Beide gezaghouders moeten het formulier Verklaring van toestemming eigen reisdocument minderjarige (pdf, 141Kb) getekend hebben. Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het aanvragen van een paspoort.
U kunt uw vreemdelingenpaspoort na 2 tot 4 maanden ophalen
De procedure duurt lang omdat de IND en het ministerie van Buitenlandse Zaken meebeslissen over uw aanvraag. Het ophalen van een paspoort kan tijdens de openingstijden van het gemeentekantoor.
Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het ophalen van het vreemdelingenpaspoort.
Kosten van een paspoort
- Vreemdelingenpaspoort: € 63,40
Is uw paspoort zoekgeraakt of gestolen?
Doe dan een melding bij de gemeente.
De gemeente neemt de melding - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.